Total Oil Türkiye A.Ş, kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı doğrultusunda, Türkiye’nin kültürel miraslarına sahip çıkması yönünde projelerine devam ediyor. Total, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından sürdürülen İzmir’deki Smyrna Antik Kenti’nin binlerce yıldan sonra gün yüzüne çıkarılmasına destek veriyor.

Total, 2008 yılından beri resmi sponsoru olduğu Smyrna Antik Kenti Kazı Çalışmaları ile İzmir’in zengin tarihinin gözler önüne serilmesine katkıda bulunuyor. Özellikle eğitim, trafik ve kültür sanat faaliyetleri gibi konularda sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirerek bu konulardaki hassasiyetini gösteren Total Türkiye, tarihimizi ve çok kıymetli bir hazinemizi gün ışığına çıkarmakta olan bu proje ile ülkenin üçüncü büyük kentinin kültürel mirasının önemini vurgulamayı amaçlıyor.

Kuruluş efsanesi Makedonya Kralı İskender’in gördüğü bir rüyaya dayandırılan ve ülkemizde yürütülen en önemli arkeolojik projelerden biri olan Antik Smyrna/İzmir Kazıları ile Kadifekale'deki İçkale, Smyrna Tiyatrosu ve Smyrna Agorası ortaya çıkarılmaktadır. Bugün bir bölümü ziyarete açık olan Smyrna Agorası'nda antik çağın en büyük sivil Bazilikalarından biri olan Agora Bazilikası, antik Kent Meclisi ve Agora Roma Hamamı'nda çalışmalar halen sürdürülmektedir. Agora Bazilikası'nda dünyanın en zengin duvar yazıları (Grafito) kolleksiyonuna sahip bulunmaktadır. Bu duvar yazıları Roma Dünyası'nda ve Antik Smyrna/İzmir'de günlük yaşamın hemen her alanına, inançlara, gladyatör dövüşlerine, ticarete, gemi teknolojilerine, doğal yaşama vb. ilişkin bilgiler edinmek mümkün olmaktadır. İzmir'in tarihi kent merkezi olan Kemeraltı antik kentin üzerinde yükselmektedir. Smyrna Agorası'nda sürdürülen kazı çalışmaları Kemeraltı ve çevresindeki 500 yıllık Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemleri konut ve ticaret dokusu, ibadethaneleri, sokak çeşmeleri ve günlük yaşamı ile yerel ve Avrupa/Uzak Doğu'dan gelen ithal ürünler hakkında birçok buluntu ve bilgiye ulaşılmaktadır. Smyrna Tiyatrosu ise 2016 yılı kazıları ile 1.500 yıl sonra yeniden gün ışığına çıkarılmaya başlanmıştır. Smyrna Tiyatrosu 20.000 kişilik kapasitesi ile antik dünyanın büyük tiyatro yapılarından biri durumundadır.

Antik Smyrna/İzmir'in Stadionu, kente su sağlayan kemerleri, ana caddelerinden biri, bazı şehir suru kalıntıları halen kent içinde görülebilmektedir.

Ülkemiz için olduğu kadar dünya kültür mirası için de önemli bir arkeolojik proje olan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından yürütülen Smyrna Antik Kenti Kazı ve Araştırma çalışmaları Total Türkiye’nin yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası'nın da destekleri ile tarihi zenginliklerimiz arasındaki yerini alıyor.